08-10 вересня
2020, КИЇВ, МВЦ
Замовити стенд Замовити квиток
Замовити стенд Замовити квиток
08-10 вересня
2020, КИЇВ, МВЦ

Унікальну породу великої рогатої худоби вирощують на Херсонщині

На Херсонщині в селі Тавричанка працює Державне підприємство Дослідне господарство «Асканійське». На підприємстві вирощують тварин, м’ясо яких вважається одним з найдорожчих делікатесів у світі, йдеться про мармурову яловичину, пише INSHE.TV. У господарстві утримується шість сотень голів південної м’ясної породи великої рогатої худоби, яку в народі називають «зебу». Насправді на зебу вони схожі хіба що габаритами – як і справжні зебу, ці бики досягають величезних розмірів – до півтори тони. Цікаво, що південну м’ясну породу великої рогатої худоби на початку 80-х вивели саме на Херсонщині. Це шедевр селекціонерів Інституту тваринництва степових районів імені М.Ф. Іванова «Асканія-Нова». Ця порода поєднала в собі аж 14 порід «родичів» з Європи, США, Канади – країн, які спеціалізуються на вирощуванні копитних гігантів.

Зебувідний м’ясний тип худоби добре пристосовано до екстремальних умов степової зони. Він стійкий до захворювань, впливу низьких та високих температур, добре споживає велику кількість грубих і пасовищних кормів. Це кращий тип вітчизняної м’ясної худоби для пасовищних технологій виробництва яловичини. Тварини характеризуються високою продуктивністю.

М’ясо асканійського «зебу» називають пісним, як би дивно це не звучало. Просто ця мармурова яловичина зовсім нежирна.

У господарстві розповідають, що секрет у кормовій базі тварин. Так, якщо домашнє теля відразу відлучається від корови, господарі годують його самостійно, то з дитинчатами «зебу» все зовсім по-іншому. До семи місяців теля залишається поруч з матір’ю, харчується її молоком, потім тварина, яка живе в степу, переходить на трави – природні корми. Завдяки цьому яловичина не жорстка та особлива на смак. Мармурове м’ясо з «Асканійського» замовляють кілька елітних ресторанів на Херсонщині. Делікатес, особливо у вигляді стейків, цінують справжні гурмани.

Втім, вирощують «зебу» не стільки заради м’яса, скільки для розведення та реалізації племінного поголів’я. До 2014 року найактивнішими замовниками «зебу» були господарства з Донецької та Луганської області. Зараз рогаті гіганти користуються попитом у Одеської області та Прикарпатті.

ВСІ НОВИНИ