08-10 вересня
2020, КИЇВ, МВЦ
Замовити стенд Замовити квиток
Замовити стенд Замовити квиток
08-10 вересня
2020, КИЇВ, МВЦ

У Швейцарії розробили нову технологію нейтралізації етилену в фруктових сховищах

Дослідники Федерального інституту технології у Цюриху запропонували нову технологію уповільнення впливу етилену на дозрівання фруктів та овочів, розповідає FruitNews.

Вчені Хуейджанг Гуо та Мірко Лукович виявили, що після видалення з деревини лігніну залишається речовина, яка зв’язує волокна целюлози. Делігніфікація (видалення лігніну) дозволяє зробити поверхню деревини максимально пористою. Далі делігніфіковану деревину насичують частинками платини шляхом застосування двох препаратів. Спочатку наноситься основа, яка буде утримувати в порах деревини частинки платини, потім застосовується розчин, насичений частинками металу, що забезпечує нанесення платинового шару на стінки навіть найдрібніших пор.

Проходячи крізь пористу структуру деревини, молекули етилену наштовхуються на стінки пор та взаємодіють із платиною, яка каталізує розкладання газу на воду та діоксид вуглецю (CO2). Команді вчених вдалося довести, що за кімнатної температури каталізатор ефективно нейтралізує практично весь обсяг «гормону дозрівання», що виділяється фруктом. Однак у застосуванні технології важливу роль відіграє температурний режим. Якщо температура знижується до нуля, то вода — один із продуктів розкладання — не випаровується, а залишається на каталізаторі та в подальшому запобігає хімічній реакції. Вчені запропонували для постійного оновлення реакції розкладання етилену за низької температури кілька хвилин прогрівати структуру що дві години.

У перспективі створені на основі нової технології апарати можна буде встановлювати у холодильниках та холодильних камерах на складах, щоб запобігати перезріванню та забезпечувати тривале зберігання фруктів.

ВСІ НОВИНИ