08-10 вересня
2020, КИЇВ, МВЦ
Замовити стенд Замовити квиток
Замовити стенд Замовити квиток
08-10 вересня
2020, КИЇВ, МВЦ

Швейцарські вчені створили райдужний шоколад

На виставці Inprodmash & Upakovka 2018 вперше в Україні було презентовано новий вид шоколаду – Ruby Chocolate (рожевий шоколад). І ось новина  – швейцарські вчені створили райдужний шоколад. Вони розробили технологію, яка дозволяє виготовляти шоколадні плитки так, щоб вони відбивали світло, переливалися всіма барвами веселки. В основі цієї технології – спосіб нанесення на поверхню шоколаду особливого рефракційного покриття.

Вченим Вищої технічної школи Цюриха (ETHZ) і Університету прикладних наук і мистецтв Північно-Західної Швейцарії (Fachhochschule Nordwestschweiz FHNW) вдалось досягти ефекту мерехтіння без використання штучних домішок.

Райдужний ефект виникає лише завдяки зміні структури поверхні шоколаду методом поверхневого мікронапилення. Цей ефект називають «структурованим кольором».

Вчені орієнтувалися на особливості будови шкірного покриву хамелеона, який містить кристали гуаніну, а тому здатний змінювати своє забарвлення за рахунок зміни параметрів режиму заломлення променів світла.

Спочатку рушієм цього проекту була цікавість. Двоє вчених просто обговорювали цю проблематику в чаті, а потім вирішили провести практичний експеримент. Вони почали з їстівних покриттів із золота та оксиду титану, але потім вирішили зробити ставку на мікроскопічну зміну структури поверхні шоколаду.

Знайшовши ідеальне рішення, вчені ведуть переговори з найбільшими виробниками шоколаду, щоб перетворити свій винахід на ринковий продукт. Не виключено, що незабаром вони створять при своїх вузах дочірню впроваджувальницьку компанію.

Джерело: https://www.swissinfo.ch/

ВСІ НОВИНИ