08-10 вересня
2020, КИЇВ, МВЦ
Замовити стенд Замовити квиток
Замовити стенд Замовити квиток
08-10 вересня
2020, КИЇВ, МВЦ

Розробляється галузевий стандарт вирощування птиці без антибіотиків

Cоюз птахівників України за сприяння ФАО та ЄБРР розробив галузевий стандарт щодо вирощування птиці без антибіотиків.

Про це повідомив національний координатор проєкту ФАО Віталій Башинський порталу Agro Times.

Союз птахівників України веде перемовини з українською філією TÜV Rheinland. «Якщо вони дійдуть згоди, ті виділять інспекторів, які пройдуть навчання за цим стандартом і здійснюватимуть аудит компаній, які зголосяться на це. Поки їх тільки дві», – розповів він. Назвати їх експерт наразі не зміг через умови конфіденційності.

Маркування продукції птахівництва виробників, які пройдуть аудит, базуватиметься на трьох принципах:

– «Стадо без антибіотиків» – коли антибіотики не застосовуються по всій вертикалі вирощування;

– «Вирощено без антибіотиків» – коли антибіотики не застосовуються лише на промисловому стаді;

– «М’ясо без антибіотиків» – коли в історії виробництва партії м’яса буде повний ланцюг простежуваності щодо відсутності залишків антибіотиків. Це стосуватиметься кожної партії м’яса.

«Це – дорого, але це і конкурентна перевага виробника», – наголосив Віталій Башинський.

Наразі закон дозволяє наносити додаткове маркування. Відповідальність за його достовірність сьогодні несе виробник, підкреслив координатор ФАО. «Але держава залишає за собою право здійснювати перевірку достовірності нанесеного маркування. Контроль наявного маркування нині здійснюється вибірково і досить поверхнево», – констатував Віталій Башинський.

Джерело: AgroTimes
ВСІ НОВИНИ