08-10 вересня
2020, КИЇВ, МВЦ
Замовити стенд Замовити квиток
Замовити стенд Замовити квиток
08-10 вересня
2020, КИЇВ, МВЦ

Кава, як елемент здорового раціону

Про переваги та ризики вживання кави на своїй сторінці в мережі Фейсбук розповіла в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, пише Укрінформ.

“Різним людям і при різних обставинах кави може як бути корисним, так і шкідливим. Якщо ви споживаєте каву просто заради задоволення, а не стимуляції мозку, то вона корисна … Кава містить кофеїн та ряд поліфенольних сполук та ефірних масел. Фенольні сполуки кави це хлорігенові кислоти. Саме вони насамперед зумовлюють корисний вплив кави на здоров’я. Вони діють як антиоксиданти – з’єднання, які зупиняють ланцюг вільнорадикальних процесів. Поліфеноли кави та кофеїн впливають на інші біохімічні процеси. У 2016 році каву виключили з переліку потенційно канцерогенних сполук, та внесли у перелик речовин з протипухлинною дією. Зараз каву визнають як елемент здорового раціону “, – зазначила Супрун.

Кава добре впливає на ряд процесів в організмі людини: покращує стан вистилання (ендотелію) кровоносних судин, тим самим зменшує ризик атеросклерозу; на 40% зменшує ризик раку печінки у людей-носіїв вірусу гепатиту С, зменшує прояв спричиненого алкоголем панкреатиту.

У деяких людей, що мають варіант GRIN 2A рецептора глутамату – кава на 18-60% зменшує ризик розвитку хвороби Паркінсона. У людей, які швидко руйнують кофеїн, тобто “кава на них не діє”, кава знижує розвиток серцево-судинних хвороб.

Люди, які регулярно таі помірно споживають каву, мають на 15% нижче ймовірність передчасної смерті. Любителі кави рідше хворіють на діабет, а у діабетиків кава перешкоджає утворення вісцерального жиру (на животі).

Також кава підвищує тиск та покращує мозковий кровообіг. Але іноді це шкодить здоров’ю.

Перш за все це повільне знешкодження кофеїну. Якщо кава на вас сильно діє – б’ється серце, вам тривожно, пересихає у роті та пропадає сон – не пийте каву, радить Супрун. Саме вам вона шкодить. Друге – це залежність від кави. “Іноді ми потрапляємо в пастку: мало сну та треба зосередитися, тому п’ємо багато кави, яке врешті-решт це перестає діяти. У цій ситуації шкідлива не сама кава, а хронічна нестача сну”, – зазначила Супрун. Також кава шкодить, якщо її поєднують зі смакотою та / або молоком.

Непомітне споживання солодощів, часто процесованих, тривалого зберігання, з вмістом трансжирів та без будь-яких корисних речовин, таких як клітковина чи вітаміни – шкодить здоров’ю. Молоко  шкодить насамперед людям з непереносимістю лактози, тобто нездатністю розщеплювати цукор молока. Тому радимо запивати каву водою, пити без цукру та солодощів або молока.

ВСІ НОВИНИ