08-10 вересня
2020, КИЇВ, МВЦ
Замовити стенд Замовити квиток
Замовити стенд Замовити квиток
08-10 вересня
2020, КИЇВ, МВЦ

Інноваційна технологія імітації смаку — синтезатор Норімакі

Японський вчений Хомей Міяшіта з Університету Мейдзі розробив пристрій під назвою синтезатор Норімакі, що дозволяє імітувати смак різних страв.

Вченого завжди вражало, як просто обманути людське око та змусити його бачити те, чого насправді немає. Для цього не потрібні хитрі оптичні ілюзії: досить поглянути на звичайний дисплей телефона або монітора. В основі кожного з них — мікроскопічні пікселі, які складаються з так званих тріад субпікселів червоного, зеленого то синього кольорів. Залежно від послідовності та інтенсивності їх поєднання ми бачимо певні повнокольорові зображення. Міяшіта вирішив випробувати подібний підхід для обману смакових рецепторів. Тому його синтезатор Норімакі можна назвати своєрідним «смаковим дисплеєм».

Цей пристрій активує всі типи смакових рецепторів за допомогою спеціальних гелів, що імітують відразу п’ять смаків: солодкий, солоний, гіркий, кислий та умамі. (Умамі — смак високобілкових речовин, що виокремлюється як самостійний, п’ятий смак у Китаї, Японії та інших країнах Далекого Сходу.)

Розсортовані за кольорами гелі мають форму довгих пористих трубочок, зроблених з агар-агару. В складі кожного гелю є домішки, які відповідають за передавання певного смаку: солодкий — гліцин, кислий — лимонна кислота, солоний — хлорид натрію, гіркий — хлорид магнію та умамі — глутамат натрію. Для імітації смаків пристрій використовує електрофорез — електрокінетичні переміщення часток у рідкому середовищі. Прототип синтезатора Норімакі обгорнуто в мідну фольгу: взявши його до рук та притиснувши до язика, людина стає частиною електричного кола. Під впливом електрики смакові молекули в гелі розпочинають рух у заданому напрямку, послаблюючи інтенсивність певного смаку. При контакті пристрою з язиком людина відчуває всі п’ять смаків одночасно, проте шляхом регулювання ступеню інтенсивності кожного синтезатор Норімакі відтворює знайомі смаки будь-яких страв, від мармеладних ведмедиків до суші з вугром, — подібно до адитивного синтезу кольорів у моделі RGB.

Джерело: https://knowhow.pp.ua/

ВСІ НОВИНИ