Замовити стенд Замовити квиток
ВЕРЕСЕНЬ
2025, КИЇВ

Заморожена ягода — оптимальне рішення сезону 2020

Проблеми на ринку свіжої ягоди через кризу, пов’язану з коронавірусом, погодні катаклізми, дефіцит робочої сили негативно впливають на розвиток ринку свіжої ягоди 2020. Таку думку висловив Анатолій Богдан, директор компанії «Інсолар-холод», що займається проектуванням та монтажем холодильних систем для виробників плодоовочевої продукції. Про це пише EastFruit.

У цих умовах Анатолій Богдан прогнозує, що певна частина ягоди, яку вирощено для ринку свіжої продукції, буде перероблятися, а оптимальним методом переробки є шокове заморожування.

«Фахівцям у сфері холодильного обладнання відомо, що шокове заморожування поділяється на два види — динамічне та статичне. Статичне заморожування є оптимальним, особливо за невеликого обсягу продукції. Воно відбувається за температури 35–42 °С, ягода перед відправленням до морозильної камери вкладається на спеціальні стелажі. При цьому зберігаються всі необхідні якісні характеристики продукції», — говорить керівник компанії «Інсолар-холод».

Динамічне заморожування відбувається у швидкоморозильних тунелях. «З огляду на обсяги виробництва замороженої ягоди в Україні за останні роки, цей вид заморожування став найбільш затребуваним, адже продуктивність при цьому виді шокового заморожування починається від 1 тонни продукції на годину. Також слід пам’ятати, що ягоду перед заморожуванням необхідно охолодити в якнайкоротший термін після збирання», — розповідає Анатолій Богдан про нюанси виробництва замороженої ягоди.

Фахівець також наголошує, що від того, наскільки швидко відбудеться процес заморожування, залежить якість ягоди. «Це може мати вирішальне значення за нинішніх умов. Адже в сезоні-2020 виграють ті виробники замороженої ягоди, які зможуть запропонувати якісний продукт», — резюмує директор «Інсолар-холод».

ВСІ НОВИНИ