Штучний синій барвник широко застосовують у харчовій промисловості. Нещодавно науковцям вдалося створити його природний прототип за допомогою червонокачанної капусти, пише 24tv.
Щоб досягти цього, група вчених працювала більше 10 років. Очолювала дослідження Памела Деніш, аспірантка Інституту інновацій харчування та охорони здоров’я Каліфорнійського університету в Девісі.
Червонокачанну капусту часто використовують для створення натуральних червоних і фіолетових харчових барвників, оскільки вона містить відповідні рослинні пігменти — антоціани. Вона також містить сині антоціани, але у дуже малій кількості. Тож дослідники витратили багато часу, щоб виділити з капусти цю речовину.
«Блакитні кольори насправді доволі рідко зустрічаються в природі. Не так часто, як червоні та фіолетові», — пояснює Деніш.
Разом із професором університету Джастіном Зіґелем та двома іншими аспірантами Деніш знайшла фермент, який допоміг збільшити обсяг синіх антоціанів, що виробляються червонокачанною капустою. Щоб випробувати цей колір, вони пофарбували морозиво, глазур для пончиків та сочевицю, покриту цукром. Приємний блакитний відтінок протримався протягом 30 днів, а отже виявився життєздатним варіантом для харчової промисловості.
Синій барвник широко використовують у виробництві харчових продуктів, зокрема й сирів. Тож Деніш і Зіґель вже заснували стартап-компанію, яка розробляє технологію комерційного застосування нового натурального барвника. Але перш ніж потрапити до нашого столу, він має бути схвалений відповідними інстанціями, які підтвердять його стовідсоткову безпечність для споживання.