Круасан — це хлібобулочний кондитерський виріб невеликого розміру з листкового або дріжджового тіста у формі півмісяця.
Особливо популярним круасан став у Франції; він є своєрідним символом цієї країни.
Але, незважаючи на французьку назву, історія розповідає, що винайшли круасан в іншій країні — Австрії, а називався він «віденський рогалик».
Є гарна легенда про походження цього кондитерського виробу. Пекарі, які традиційно працюють ночами, почули, як турки готують підкоп під Відень, і попередили захисників міста. В результаті ворожий план зазнав невдачі, й туркам довелося покинути місто. На честь перемоги над Оттоманською імперією у 1683 році віденський пекар надав булочці форму півмісяця (символу ісламу).
А до Франції «віденський рогалик» потрапив у 1770 році з Марією Антуанеттою, яка вийшла заміж за французького короля Людовика XVI. «Віденський рогалик» дуже сподобався французам та отримав місцеву назву «круасан», що у перекладі з французької мови означає «півмісяць». Згодом цей кондитерський виріб так змінився, що про його віденське походження говорить, мабуть, тільки форма.
Сучасний круасан з листкового тіста винайшли вже паризькі пекарі на початку 20 сторіччя. Його неймовірна популярність спричинила появу цілої низки різноманітних булочок із дріжджового листкового тіста. Це і слойка з шоколадом, і равлик з родзинками, і так званий шассон (слойка з яблучним пюре), і багато інших.
Сьогодні круасани можуть бути з начинкою та без. Як наповнювач використовують шинку, сир, гриби, фрукти, креми, шоколад, персипан, джеми тощо.