Україна стає чудовим місцем для сирних гурманів, адже з’являється все більше крафтових сироварень, які виготовляють десятки видів молочних смаколиків — від традиційної бринзи до сиру, що «купається» у вині. Наприклад, ферма «LACON» з села Чабанівка (Хмельницька область) пропонує вишуканий овечий сир Парміно з витримкою 9–12 місяців, повідомляє SEEDS.
Пекоріно вирізняє не тільки медово-янтарне покриття, але й унікальні смакові властивості — ніжна й еластична структура, яскрава палітра післясмаку. Є і пікантний сир сімейства Пекоріно з прованськими травами. В післясмаку розкриваються нотки розмарину, базиліку, шавлії, майорану, чаберу, м’яти. У сиру дуже ніжна, еластична структура — для справжніх поціновувачів смаку. Цей сир добре поєднується з грушею, виноградом, вином, медом, інжиром або горіхами.
Крім цього, ферма пропонує сир Парміно, виготовлений за авторською технологією, з витримкою 9 місяців. А ще можна скуштувати манчего (іспанська рецептура та витримка 18 місяців), бринзу та овечу ковбасу від «LACON».
Так само цікаво виглядає і лінійка продукції від крафтової сироварні «Ліхтенфельд» (Запорізька область). Ферма виготовляє 3 види м’яких сирів із пліснявою та 6 видів твердих сирів. Сировари взяли за основу старовинні європейські рецепти та дещо змінили їх. Зокрема, Вайнекаас — це сир із сумішшю білої та синьої плісняви, що має дуже насичений смак, визріває пів року, а потім два тижні «купається» у червоному сухому вині.