Через рішення місцевих органів влади в багатьох магазинах щоденно фасують овочі та фрукти в одноразові пакети. У такій упаковці вони швидше псуються, а для вірусів створюється більш сприятливе середовище.
Про це повідомляється на сайті AgroTimes із посиланням на Європейську бізнес асоціацію.
«Проаналізувавши досвід інших країн та рекомендації ВООЗ і МОЗ, можна зробити висновок, що тривалість виживання вірусу на поверхнях поки що точно не встановлена, – йдеться у заяві. – Також, за інформацією МОЗ України, фрукти – непридатне середовище для виживання вірусу. Наразі немає жодних даних про передачу вірусу через фрукти. Звичайно, їх необхідно ретельно мити, але це стандартна рекомендація. Це також підтвердили в Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України своїм листом із роз’ясненням від 11.04.2020 на прохання від Європейської бізнес асоціації».
«Таким чином, рішення окремих міст провокують збільшення відходів у вигляді пакетів, що згубно впливає на навколишнє середовище. Це також призводить до зростання ціни на продукцію через додаткові витрати на матеріали та робочий час продавців, прискорює псування продукції, збільшує кількість незадоволених клієнтів, які також не розуміють необхідності таких заходів», – наголосила керівниця FMCG напряму Європейської бізнес асоціації Христина Линиченко.
Щоб не допускати таких місцевих рішень, асоціація також запропонувала уточнити способи реалізації овочів та фруктів у відповідних рішеннях обласних комісій та місцевих рад.
Зокрема, експерти Комітету з роздрібної торгівлі вважають за необхідне дозволити продаж нефасованих (вагових) овочів та фруктів за умови дотримання базових рекомендацій з безпеки. А саме – за наявності індивідуальних засобів захисту в продавця та покупця, дотримання дистанції 1,5 метра між людьми, додаткової дезінфекції обладнання та інших необхідних заходів.