За прогнозом науковців Інституту аграрної економіки, зменшення виробництва валової продукції тваринництва у 2021 році складе лише −0,5% проти −3,1% у 2020 році. Про це поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко під час презентації розробки наукового колективу «Прогноз виробництва сільськогосподарської продукції в Україні у 2021 році (березень 2021 року)».
Торік спад відбувся майже по усіх видах продукції тваринництва, крім продукції вирощування овець і кіз (приріст на 0,7%), нагадав науковець.
За його словами, у 2021 році стримування темпів спадної тенденції в галузі забезпечить переважно збільшення обсягів вирощування птиці (+1,4%) та свиней (+0,5%). При цьому виробництво яєць збережеться на рівні 2020 року.
Найбільший спад проти минулорічних показників прогнозується у виробництві вовни (−6%), молока (−2,6%), продукції вирощування великої (−2,4%) та малої (−2,8%) рогатої худоби, інших тварин (−3,5%).
Виробництво молока очікується на рівні 9,0 млн т проти майже 9,3 млн т торік, продукції вирощування тварин та птиці — 3,39 млн т проти 3,37 млн т, яєць — 16,2 млрд шт., вовни — 1,5 тис. т (1,6 тис. т).
Динаміка обсягів виробництва продукції тваринництва зумовлена спадом поголів’я тварин, який триватиме у 2021 році внаслідок хронічної збитковості більшості видів продукції галузі, а також зменшенням доходності виробництва молока у сільських домогосподарствах. Зупинення цього спаду, поряд з нарощуванням продуктивності тварин і птиці, є головними чинниками стабілізації обсягів виробництва в галузі, підсумував Юрій Лупенко
Джерело: https://infoindustria.com.ua/