Група вчених із Граца (Австрія) розробила новий метод обробки, який дозволяє продовжити термін зберігання яблук. Вони довели, що біотехнології можуть стати альтернативою хімічним методам.
Дослідники з Інституту екологічних біотехнологій при Університеті Граца спільно з Австрійським центром промислової біотехнології розробили метод продовження терміну зберігання яблук. Вони виявили, що процес обробки гарячою водою в поєднанні з біологічним агентом, зменшує ймовірність гниття при зберіганні та зменшує кількість патогенних грибків. Пише FreshFruitPortal.
Такий метод має величезне значення для мінімізації втрат продовольства, крім того він не вимагає застосування хімікатів, тому є екологічно дружнім.
В ході експерименту вчені заразили яблука мікроорганізмами, що викликають гниття. Потім вони обробили фрукти гарячою водою з додаванням біоагенту. Після такої обробки фрукти були на 20% більш стійкими, ніж ті, які обробляли тільки гарячою водою. «Цей комбінований підхід є стійким та екологічно обґрунтованим способом зменшення втрат яблук при зберіганні. На основі цього методу ми можемо оптимізувати зберігання яблук на промисловій основі», – прокоментував директор Інституту екологічних біотехнологій Габріеле Берг.
Команда дослідників перевірила цей екологічний метод тільки на яблуках та цукровому буряку, але його можна застосовувати до інших видів продукції.